DIGITAALISET KUULOKOJEET

Modernien kuulokojeiden tekniikka on kehittynyt huimasti muutaman viime vuoden aikana. Menneisyyttä ovat kookkaat laitteet, joissa ääni kiersi ja vihelsi jatkuvasti, ja nykyisyyttä ovat pienikokoiset korvaan asetettavat mikrotietokoneet.

Parhaat digitaaliset kuulokojeet, esim. Widex DREAM -sarjan kojeet, tarjoavat todellisuutta vastaavan äänenlaadun kaikenlaisissa kuuntelutilanteissa. Huolimatta siitä, jutteletko meluisassa ravintolassa vai kuunteletko lintujen laulua kesäpäivänä, digitaaliset kuulokojeet auttavat sinua kuuleman paremmin kuin koskaan aikaisemmin.
Mitä ovat digitaaliset kuulokojeet?
Digitaaliset kuulokojeet koostuvat viidestä pääosasta: mikrofonista, vahvistimesta (tai signaaliprosessorista), mikrosirusta, kuulokkeesta (tunnetaan myös kaiuttimena) ja paristosta.
Vanhanaikaisia kuulokojeita on voitu käyttää yksinkertaisina vahvistimina, mutta digitaaliset kuulokojeet ovat käytännössä pikkuruisia tietokoneita, jotka käsittelevät äänet tehden niistä mahdollisimman hyvin todellisuutta vastaavia. 
Miten digitaaliset kuulokojeet toimivat
Digitaalisten kuulokojeiden mikrofonit poimivat tulevan äänen ja lähettävät sen vahvistimeen. Vahvistin käsittelee äänen ja muuntavat sen analogisesta signaalista digitaaliseksi. Digitaalinen signaali lähetetään kuulokkeeseen, joka jakaa äänen korvaasi.
  • MIKROFONI: Mikrofoni on elintärkeä korvasi äänenlaadun kannalta. Useimmat mikrofonit ovat sopeutuvia, mikä tarkoittaa, että ne voivat toimia joko suuntauksettomassa tai suuntaustilassa, mikä parantaa halutun signaalin kuultavuutta sen mukaan, mikä kuunteluympäristö on.
  • VAHVISTIN: Vahvistin käsittelee ja vahvistaa äänisignaalia yksilöllisten tarpeidesi ja kuulonalenemasi mukaan. Se tekee kuulemistasi äänistä tunnistettavia, muttei vääristyneitä.  Vahvistin sisältää suurimman osan kuulokojeen elektroniikkaosista ja -piireistä mikrosirun sisällä.
  • MIKROSIRU: Mikrosiru on digitaalisen kuulokojeen hermostokeskus. Se on koostaan huolimatta uskomattoman tehokas ja pystyy käsittelemään kaikkea signaalinkäsittelystä langattomaan tiedonsiirtoon. Mikrosirun ansiosta digitaaliset kuulokojeet voivat olla pienempiä ja käyttää vähemmän virtaa.
  • KUULOKE: Kuuloke eli kaiutin muuntaa sähkösignaalin ääneksi ja lähettää sen korvaasi. Se, miten paljon ääntä tulee ulos, määräytyy kuulokkeen koon mukaan. Tästä syystä vakavaan kuulonalenemaan tarvitaan hieman suurempi kuulokoje.
  • PARISTO: Kuulokojeen moottori eli paristo pitää kaiken käynnissä. Se, miten paljon virtaa digitaalinen kuulokoje käyttää, vaihtelee laajalti sen koon, toimintojen määrän ja sen käyttötapojen mukaan. Widex tekee kovasti töitä saadakseen mahdollisimman paljon tehoa ja virtaa kuulokojeista.

Mistä kuulokojeita voi ostaa
Vain kuulonhoitoalan ammattilainen osaa määrittää, minkä tyyppinen kuulokoje sopii parhaiten juuri sinulle. Etsi sinua lähimpänä oleva kuulonhoitoalan ammattilainen Hae lähin jälleenmyyjä -ratkaisullamme.
Digitaaliset verrattuina analogisiin kuulokojeisiin
Ensimmäiset suositut kuulokojeet olivat analogisia kuulokojeita. Vaikka analogisia kuulokojeita on käytössä nykyäänkin, ne on korvattu pääasiassa digitaalisilla kuulokojeilla.

Digitaalisten ja analogisten kuulokojeiden välillä on suuri ero, ja tämä ero johtuu pääasiassa siitä, miten laitteet käsittelevät ääntä. Digitaaliset kuulokojeet muuntavat tulevan äänen digitaaliseksi signaaliksi ja käsittelevät sen ja sen jälkeen muuntavat signaalin takaisin analogiseksi, jossa muodossa se lähetetään korviisi. Tämä prosessi mahdollistaa selkeämmät ja todenmukaisemmat äänet.

Mieti tilannetta, jossa istut meluisassa ravintolassa ja yrität keskustella ystäväsi kanssa. Jos käytät analogisia kuulokojeita, kaikki äänet vahvistetaan: ystäväsi ääni, taustamusiikki, astioiden pitämät äänet ja muiden ruokailijoiden keskustelujen mumina. Jos kuitenkin käytät digitaalisia kuulokojeita, kokemuksesi on erilainen. Nämä laitteet ottavat ravintolan äänet ja jättävät jäljelle vain sen, minkä haluat kuulla. Ystäväsi ääni kuuluu selkeämmin, mutta muut taustaäänet jäävät hiljaisiksi.  Tämä johtuu siitä, että digitaaliset kuulokojeet ovat älylaitteita, joissa on erilaisia toimintoja, kuten kohinanvaimennus, suuntaismikrofonit ja kierronestojärjestelmä.

KUULOTESTI VERKOSSA

Verkossa tehtävä kuulotestimme on erittäin helppo tehdä. Sinun tarvitsee vain vastata viiteen yksinkertaiseen kysymykseen ja kuunnella muutama ääninäyte. Saat tuloksen heti.

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa Widex-uutiskirje saadaksesi vinkkejä, uutisia ja tietoa kuulokojeista ja kuulon alenemasta.

Tilaa tästä:

Valitse maa/alue

Widex AKUSTIK OY

Uusiporvoontie 623

01120 Västerskog